УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Сенсаційна заява французьких вчених про ГМО – продукти та онкозахворювання

Олександр Пічугін, генеральний директор ДП «Укрметртестстандарт», заступник Голови української партії «Зелена планета»

"Как только ГМО высвобождается в окружающую среду, его невозможно вернуть или предотвратить распространение, поэтому негативное воздействие должно быть предупреждено заранее, иначе последующие усилия окажутся бесполезными".

 

(Из отчета Европейской Комиссии, 1990)

Довідка

Генетично модифікований організм (ГМО) – це результат застосування технологій генної інженерії, який дозволяє вбудовувати гени й сегменти ДНК одного організму в інший. Наприклад, томат можна схрестити з рибою, бактерію з картоплею, свиню – з медузою тощо. Завдяки привнесенню нових генів до організму (рослина, мікроорганізм, тварина або навіть людина) наділяється новою бажаною характеристикою, якої в неї до цього часу не було. До таких властивостей відносяться низькорослість, холодостійкість і жаростійкість, солестійкість, стійкість до гербіцидів і до хвороб та чоловіча стерильність культури (щоб полегшити отримання гібрида).

Важливий момент: генетично модифіковані культури ні зовні, ні за смаком не відрізняються від звичайних.

Українські ЗМІ повідомили, що Міністерство аграрної політики та продовольства України розпочало масову перевірку насіння, яке виробляється та імпортується українськими компаніями щодо генних модифікацій.

Міністерство прийняло таке рішення після того, як французькі вчені з університету Кана (північ Франції) встановили зв’язок між онкологічними захворюваннями та

продуктами з ГМО . Вчені два роки проводили засекречені дослідження, годуючи 200 щурів генетично модифікованою кукурудзою. Оприлюднені результати так вразили європейців, що міністр сільського господарства Франції Стефан Ле Фолл заявив про введення надзвичайних заходів, а офіційний представник Єврокомісії Фредерік Венсан заявив про перевірку даних досліджень Європейським агентством з продовольчої безпеки.

В свою чергу, Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк повідомив про проведення масової перевірки насіння, яке є на ринку країни. Також він розповів про запрошення фахівців міжнародного рівня для проведення наукової конференції.

Починаючи з 15 січня 2007р. в ДП «Укрметртестстандарт» розпочала свою діяльність лабораторія молекулярно-генетичних досліджень з метою контролю вмісту ГМО в харчових продуктах. Фахівці ДП «Укрметртестстандарт» неодноразово заявляли про необхідність проведення жорсткого контролю продуктів харчування на споживчому ринку. Результати досліджень французьких науковців довели, що споживання продуктів, які містять ГМО призводить до онкозахворювань. Попередньо було встановлено, що наслідками вживання людиною генетично модифікованих продуктів можуть бути алергічні захворювання, порушення обміну речовин, поява стійкості мікрофлори людини до антибіотиків віддалений канцерогенний, тератогенний та мутагенний ефекти внаслідок безпосередньої дії трансгенних білків.

В світі постійно збільшується площа, на якій вирощують ГМО – рослини, цифри вражають, вдумаємось: 1996р. – 1,7 млн.га, 2002р. – 52,6 млн.га, 2005р. – 91,2 млн.га.

Тому країни Європейського Союзу в своїй діяльності, яка пов’язана зі створенням та використанням ГМО, керуються Директивою 2001/18/ЕС про навмисне вивільнення ГМО у довкілля. Цей документ є основою для всіх законів щодо ГМО.

Згідно вимог Директиви 2001/18/ЄС та постанов1829/2003/ЄС, 1830/2003/ЄС харчові продукти, виготовлені з використанням ГМО, вміст ГМО в яких перевищує 0,9%, підлягають обов’язковому маркуванню. В 2007 році Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про державну систему біобезпеки при

створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично-модифікованих організмів». Згідно цього Закону забороняється обіг харчових продуктів, етикетка яких не містить інформацію про зміст або відсутність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів.

Незважаючи на це, Україна постійно привертає особливу увагу провідних біотехнологічних компаній, що зацікавлені у просуванні своєї продукції на нові ринки збуту. Так, за неофіційними даними, тільки у 2005 р. було засіяно генетично модифікованою соєю 45% посівних площ цієї культури в Україні, а також картоплі та кукурудзи. Насіння, харчові продукти та продовольча сировина, що ввозиться в Україну, не реєструється та не перевіряється на наявність ГМО, а це в свою чергу дає можливість неконтрольованої появи на продовольчому ринку продуктів харчування, що містять ГМО. Така ситуація потребує від України встановлення правил біобезпеки, дотримання і виконання нормативно-правових актів, здійснення постійного жорсткого державного нагляду і контролю за продуктами харчування на наявність ГМО.

Про все це та багато інше провідні спеціалісти науково-дослідного центру випробувань харчових продуктів ДП «Укрметртестстандарт» говорили з 2007р. у своїх виступах на прес-конференціях, круглих столах, наукових засіданнях, на теле та радіо ефірах. В решті-решт, громадяни України дочекались реакції Міністерства аграрної політики та продовольства на ГМО - культури, що є чи будуть на ринку країни.

В стаття 15-1 Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» вказано, що з метою здійснення державного контролю за обігом ГМО та продукції, що отримана з використанням ГМО, центральні органи виконавчої влади, відповідальні за виконання цього Закону, створюють за відповідними напрямами мережу випробувальних лабораторій з визначення вмісту ГМО у продукції. Сьогодні в Україні створена і функціонує мережа з 15 випробувальних лабораторій в регіональних центрах стандартизації, метрології та сертифікації. Однією із найпотужніших є лабораторія

молекулярно-генетичних досліджень ДП «Укрметртестстандарт». Ця лабораторія одна з перших в Україні почала здійснювати контроль харчових продуктів на наявність ГМО. Працюють в лабораторії висококваліфіковані фахівці, які мають певний досвід роботи з випробувань продукції, дев’ять з них - кандидати наук. Важливо вказати на те, що для підтвердження своєї компетентності Випробувальний центр постійно бере участь у міжнародних та національних раундах професійного тестування лабораторій за всіма напрямками діяльності. У нас налагоджене виробництво тест-систем для якісного та кількісного визначення ГМО в харчових продуктах та продовольчій сировині. Ці тест-системи відповідають вимогам міжнародних стандартів, отримали позитивні результати під час проведення міжнародних порівняльних раундів контролю продукції за вмістом ГМО, при цьому такі тест-системи коштують значно дешевше ніж імпортні.

Наголошую, що провідні спеціалісти ДП «Укрметртестстандарт» готові взяти активну участь у процесі виявлення генетично модифікованого насіння на ринку України. Для продуктивної та якісної роботи у нас є все: фахівці, обладнання, величезний науковий потенціал, який вже давно визнаний в цивілізованому світі.

 

AddThis Social Bookmark Button