УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Органічній сільськогосподарській продукції та сировині в Україні бути

В розвинених країнах світу дедалі більше людей розуміють значення та користь органічних продуктів для свого здоров’я, при цьому згідні платити за такий товар на 10-15% дорожче. Відповідно до світових стандартів, органічними є ті продукти, які вирощені без синтетичних хімікатів, при мінімальній оранці ґрунту та без застосовування генетично-модифікованих організмів. Така технологія є екологічно чистою, не зашкоджує навколишньому середовищу. Слід зазначити, що українські ґрунти є виснаженими від нераціонального використання так званої «хімії», але з іншого боку, за роки економічної кризи українського села, чорнозем мав змогу «відпочити» від тієї ж таки хімії. Саме зараз наступив слушний момент для відродження органічного землеробства.

 

Важливо повідомити суспільству, що 18 вересня 2012р. Верховна Рада ухвалила Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». «Над цим законом ми довго і сумлінно працювали разом із професіоналами у цій сфері, – заявив лідер партії «Зелена планета» Сергій Орєхов. – Нещодавно на черговій прес-конференції ми через засоби масової інформації звернулися до депутата Верховної Ради України Юрія Кармазіна, з проханням оголосити позицію «Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем» щодо цього документу. Він погодився і результат не залишив себе чекати. Я і мої соратники вдячні всім депутатам, які проголосували «за» і яких ця тема не залишила байдужими».

Цей Закон визначає правові, економічні, соціальні та організаційні основи виробництва та обігу органічної сільськогосподарської продукції та сировини, заходи контролю та нагляду за такою діяльністю і спрямований на забезпечення справедливої конкуренції та належного функціонування ринку органічної продукції та сировини, покращення основних показників стану здоров'я населення, збереження природного навколишнього середовища, раціонального використання ґрунтів, забезпечення раціонального використання та відтворення природних ресурсів, а також гарантування впевненості споживачів у продуктах та сировині, маркованих як органічні, оскільки встановлюються вимоги до вирощування, виробництва, переробки, сертифікації, маркування, перевезення, зберігання та реалізації органічної продукції та сировини.

З виступу Юрія Кармазіна: «Я щиро дякую всім народним депутатам, хто за ці останні 3 роки брав участь в розробці цього закону. Це і Миколу Томенка, і Ткача, і Литвина, і громадськість, яка в особі голови координаційної ради з екологічних питань, Сергія Орєхова, вимагає прийняття цього законопроекту. Тобто вже є розуміння і зверху, і знизу, різні партії, починаючи від Селянської і кінчаючи всіма напрямками аграрних, вимагають цього. Очевидно, що всі знають, що і Європейська партія за європейський розвиток виступає в цій же частині, тому що це все уже є в Європі.

Я нагадаю вам, що в Швеції, яка є європейським лідером, майже 12 відсотків виробляється органічної продукції на органічних землях. 12 відсотків, запам’ятайте цифру. В Австрії, Італії – по 8, у Швейцарії – 10, а ми, українці, серйозно і серйозно відстаємо. У нас всього 100 сільгосппідприємств сьогодні так чи інакше заявляють про це.

Через це суть органічного виробництва полягає у повній відмові від застосування генно-модифікованих організмів, антибіотиків, отрутохімікатів, мінеральних добрив. Це призведе до підвищення природно-біологічної активності у ґрунті, відновлення балансу поживних речовин і покращить стан здоров'я нашої нації. Тому що вживання органічних продуктів буде опосередковано буде сприяти збереженню і навколишнього середовища, і збереженню українського генофонду, і зменшенню хвороб, які сьогодні є», – зазначив народний депутат.

Необхідно відзначити, що законопроект було розроблено досить давно з урахуванням вимог Постанови Ради Європи (ЄС) № 834/2007 від 28 червня 2007 року «Про органічне виробництво та маркування органічних продуктів та про скасування Регламенту (ЄЕС) № 2092/91», Постанови Комісії ЄС 889/2008 від 5 вересня 2008 р. «Детальні правила щодо органічного виробництва, маркування і контролю для впровадження Постанови Ради (ЄС)№ 834/2007 від 28 червня 2007 року стосовно органічного виробництва і маркування органічних продуктів», Кодексу Аліментаріус «Керівні положення з виробництва, переробки, маркування та реалізації органічних продуктів».

«Верховна Рада України ухвалила Закон України, завдяки якому буде збільшено обсяг виробництва конкурентоспроможної екологічно чистої сільськогосподарської продукції, що прискорить насичення внутрішнього ринку високоякісними продуктами харчування та створить передумови для усвідомлення громадянами необхідності здорового способу життя, – підкреслив лідер партії «Зелена планета», голова «Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем» Сергій Орєхов та наголосив, – сучасний внутрішній споживчий ринок органічних продуктів в Україні почав розвиватись з 2006-2007рр., склавши в 2008 році 600 тис. євро, 2009 – 1,2 млн. євро, 2010-го цей показник зріс до 2,4 млн. євро, а в 2011 р. – до 5,1 млн. євро».

Багато суперечок точиться навколо органічних продуктів, прибічники індустріального методу заявляють про те, що органічне землеробство потребує більше затрат, є менш врожайним, а культури більш вразливими до різних шкідників. Прибічники ж «органіки» запевняють про важливість вирощування продукції на «чистій» землі, що позитивно впливає на здоров’я людини, яка її споживає.

До прийняття цього Закону дане питання не регулювалося в Україні. Адже були відсутні правила та стандарти такого виробництва, правові засади державної підтримки та належного державного контролю за такою специфічною діяльністю.

Окрім того, коли реальний український, сертифікований за європейськими стандартами, органічний виробник щорічно підтверджує свій статус шляхом регулярних інспекцій та сертифікацій уповноваженими та акредитованими сертифікаційними структурами, починає з’являтися «псевдо-органічний» виробник, який безпідставно з метою наживи, часто за рахунок здоров’я довірливих та неуважних споживачів, використовує термін органік у назві чи в маркуванні свого продукту, абсолютно нічим цього не підтверджуючи, що, безумовно, вводить споживача в оману.

На полицях торгівельних мереж споживач знаходив багато товарів з маркуванням «біо», «еко», «натур», всі ці слова асоціюються у покупця з органічними продуктами. До прийняття Закону в Україні – це був тільки рекламний хід.

Сьогодні українського споживача можна привітати з прийняттям такого важливого Закону для життя і безпеки кожного із нас. В Україні вже є конкретні вимоги до маркування, законодавство по органіці в цілому. Сподіваємось, що і ситуація на ринку буде відрегульована щодо назв продуктів.

Отже, з прийняттям Закону запроваджується система контролю шляхом інспектування на всіх етапах виробництва органічної продукції, на основі якого сертифікаційною комісією оцінюватиметься відповідність процесу виробництва вимогам закону про видачу сертифікатів.

Законом також визначаються вимоги до інспекторів, до уповноважених органів сертифікації, які повинні бути акредитованими у встановленому законом порядку та мати дозвіл на здійснення інспектування та сертифікації виробництва органічної продукції (сировини).

У Законі чітко визначені вимоги щодо маркування органічної продукції, а саме це слова, знаки, опис товарів і послуг, назва марки, зображення чи символи, що свідчать про належність продукції до органічної та розміщені на упаковці, етикетці (стікері), споживчій тарі, контретикетці, ярлику, пробці, листку-вкладиші, документі, повідомленні, інших елементах упаковки, що супроводжують чи належать до цього виду продукції.

Законом передбачено створити реєстр виробників органічної продукції – перелік осіб, яким надано право виробляти (вирощувати, переробляти) органічну продукцію (сировину).

Сергій Орєхов зазначив: «Виробництво у достатній кількості органічної продукції сприятиме насиченню наших прилавків якісними продуктами харчування, що, в свою чергу, поліпшить здоров’я кожного українця окремо і нації в цілому. Саме такі дії змінять ситуацію на краще, скорегують ставлення наших споживачів до українського виробництва, а також сприятимуть поглибленню інтеграції українського аграрного виробництва до ринку ЄС та світових ринків загалом».

Вітчизняні фахівці переконані, що після прийняття закону його норми будуть діяти, а виробники дотримуватимуться встановлених законодавством вимог. Наприклад, якщо вміст органічних продуктів не передбачає наявність ГМО, то їх у складі і не повинно бути. Надто прискіпливої уваги до продуктів, що містять ГМО, слід очікувати і в Європі після опублікування результатів дослідження французьких учених, які шокували багатьох фахівців Європи: генно-модифікована кукурудза виявилася смертельно небезпечною. Про результати дослідження повідомила британська газета Daily Mail. Йдеться про те, що протягом двох років вчені з Університету Кан на північному заході Франції (Нижня Нормандія) проводили експерименти над лабораторними щурами: тварин годували переважно такою модифікованою кукурудзою. У результаті тварини захворіли раком і в їхніх тілах утворилися гігантські для їх розмірів пухлини – розміром з м'ячик для пінг-понгу.

В Єврокомісії, яка свого часу дозволила експерименти над кукурудзою, стверджують, що вся справа в пестицидах. Молекулярний біолог з королівського коледжу Лондона Майкл Антоніо заявив, що приголомшений результатами дослідження. «Воно показало екстраординарний ряд пухлин, що розвиваються більш рано і більш агресивно – особливо в жіночих особинах. Мене потрясли екстремальні негативні зміни в їх здоров'ї», – зазначає Майкл Антоніо.

За даними Держспоживінспекції, в Україні 6% продуктів харчування містять ГМО. На думку експертів, фактично всі модифіковані продукти на сьогоднішній день нелегальні, адже, згідно з законом про біобезпеку 2005 року, легальними можуть бути тільки зареєстровані ГМО, а таких в країні поки немає. За неофіційними даними, із загального обсягу посівів сої генно-модифікованими в Україні є до 70%: кукурудзи – 10-20%, соняшнику – понад 10%. Під ГМ-культурами зайнято понад 1 млн. гектарів, або 3% усіх сільгоспугідь країни.

Для довідки.

Органічні продукти в Україні

На кінець 2009 року сільськогосподарські площі під органічними господарствами становили близько 270 тис. га, що вдвічі більше, ніж 6-7 років до того. За цим показником Україна 2009 року зайняла 21-е місце у світі. Водночас велика частина сертифікованих органічних продуктів, вироблених в Україні, йде на експорт. Через це, насичення внутрішнього ринку цією продукцією недостатнє. Зокрема, це пов`язано з тим, що більшість української органічної продукції – це сировина для виробництва кінцевого продукту (зерно, бобові, олійні культури). Тільки за останні роки почало активно розвиватися органічне рослинництво – вирощування овочів, фруктів, ягід, розвиватися переробка цієї продукції (є вже перші українські сертифіковані крупи, повидло, соки, сиропи, сухофрукти, чаї, м'ясні продукти тощо).

Прес-служба ДП «УкрНДНЦ»

 Case Keenum Womens Jersey
AddThis Social Bookmark Button