УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Кліматична криза становить загрозу миру і безпеці – глава ООН

Зміна клімату як загроза безпеки – такою була тема засідання Ради Безпеки, на якому головував прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон. Звертаючись до членів Ради, Генеральний секретар ООН представив чотири шляхи вирішення проблеми безпеки, викликаної кліматичною кризою.

 

 

Нагадавши про наслідки зміни клімату, такі як неухильне підвищення глобальної температури, повені, пожежі, циклони й урагани, Антоніу Гутерріш, підкреслив, що вони не тільки завдають шкоди довкіллю, а й підривають політичну, економічну і соціальну системи, пишуть Новости ООН.

Травми, поширення інфекційних захворювань, загибель в результаті повеней і ураганів, теплові удари – такі наслідки кліматичних змін для здоров'я людей.

«Ми повинні прийняти більш активні заходи, щоб підготуватися до тієї загрози, яку кліматична криза представляє для міжнародного миру та безпеки і прискорити підготовку до наслідків, які викликані нею», – звернувся глава ООН до членів Ради Безпеки.

«Там, де зміна клімату призводить до висихання річок, втрати врожаю, пошкодження критичної інфраструктури, збільшується і ймовірність нестабільності і конфлікту», – попередив Генсек.

Він послався на дані Міжнародного стокгольмського інституту досліджень в області міжнародного миру: в 2018 році вісім з десяти найбільших миротворчих операцій здійснювалися в країнах, які більше за інших страждають від наслідків зміни клімату.

У найважчому становищі опиняються країни, які через конфлікт або нестабільності не в змозі впоратися з наслідками кліматичної кризи. А вони дуже високі там, де виживання людей залежить від природних ресурсів, наприклад, від лісів і рибних запасів, і там, де жінки – які несуть основний тягар природних лих – обмежені в своїх правах.

Скажімо, в Афганістані, 40 відсотків працездатного населення зайняті в сільському господарстві. Погані врожаї означають бідність і голод, і в такому положенні люди легко піддаються спокусі пристати до злочинних банд або збройних груп.

Глава ООН попередив, що глибока нерівність може порушити саму тканину суспільства і привести до пошуків винних, до дискримінації окремих груп, напруженості і безладів, а все це збільшує ймовірність виникнення конфлікту.

Зміна клімату вже призвела до масових переміщень людей, яких вже називають «кліматичними біженцями». Подібні масштабні вимушені переселення, на думку Генсека ООН, безсумнівно, підвищують ризик виникнення конфліктів.

Антоніу Гутерріш вважає, що загрозам, які кліматична криза представляє конкретно для світу і безпеки, сьогодні не приділяється достатньої уваги. Він бачить тут чотири завдання.

Запобігання за рахунок більш активних дій

«Світ повинен встати на шлях, що веде до досягнення цілей Паризької угоди і відводить нас від кліматичної катастрофи, – заявив глава ООН, – Ми повинні створити справді глобальну коаліцію, мета якої – до середини століття домогтися нетто нульових викидів парникових газів».

Великі надії Антоніу Гутерріш покладає на листопадову конференцію з клімату в Глазго, відому як КС-26. Для цього, вважає він, держави повинні заздалегідь подати свої національні плани, які дозволили б до 2030 року скоротити обсяги емісій на 45 відсотків проти рівня 2010 року.

Аналогічний заклик він звертає до окремих корпорацій, муніципальної влади і фінансових інститутів.

Тільки так, впевнений Генсек, ми зможемо домогтися виконання основної мети Паризької угоди по клімату, прийнятої в 2016 році: утримати підвищення середньої глобальної температури в межах 1,5 градуса Цельсія.

Захистити країни і народи від руйнівних кліматичних явищ

Як підкреслює глава ООН, ми повинні зробити «прорив» в тому, що стосується зміцнення здатності країн адаптуватися до кліматичних змін і протистояти їм. А для цього потрібно кардинально збільшити розміри інвестицій – Гутерріш вважає, що витрати на адаптацію повинні становити не менше половини фінансової допомоги, що надається донорами і банками розвитку. А розвинені країни він закликав виконати зобов'язання щорічно виділяти країнам, що розвиваються на боротьбу зі зміною клімату 100 млрд доларів.

Інші завдання в цій галузі – зміцнення систем раннього оповіщення і збільшення вкладень в поновлювані джерела енергії і «зелену» інфраструктуру.

Піклуючись про безпеку, потрібно в першу чергу думати про людей

«Пандемія COVID-19 наочно показала, якої величезної шкоди на глобальному рівні можуть викликати так звані нетрадиційні загрози, – сказав Антоніу Гутерріш і додав, що ліквідація бідності, продовольче забезпечення і запобігання викликаних кліматичною кризою переміщень людей – все це може знизити ризик виникнення конфлікту і збільшити шанси на міцний мир.

У числі інших важливих чинників, здатних зменшити кліматичну загрозу і забезпечити мир і стабільність, – повага прав людини, верховенство закону, інклюзивність і різноманіття.

Буде потрібне безпрецедентне співробітництво

Генеральний секретар закликав використовувати переваги і потенціал всіх «гравців», включаючи Раду Безпеки, Комісію з миробудівництва, міжнародні фінансові інститути, регіональні організації, громадянське суспільство, приватний сектор і академічні кола.

Зі свого боку, зазначив Гутерріш, ООН постійно враховує кліматичні чинники і ризики у своїй діяльності, будь то розробка посередницьких стратегій, аналіз ситуації або звіти.

Кліматична криза позначається у всіх без винятку сферах людської діяльності, підкреслив Генсек, а її подолання вимагає безпрецедентних за масштабами координації і співпраці.

«У цьому, році, який повинен стати поворотним, я закликаю Рада Безпеки направити свій вплив на те, щоб забезпечити успіх КС-26 і мобілізувати інших, включаючи міжнародні фінансові інститути та приватний сектор, які теж повинні зіграти свою роль», – резюмував Антоніу Гутерріш.

AddThis Social Bookmark Button