УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Сонячна енергія стала дешевшою від вугільної

Не за горами той час, коли будь-який будинок, навіть в північних широтах, можна буде оснастити автономним і недорогим джерелом поновлюваної енергії. У деяких країнах сонячна енергія стала найдешевшим джерелом електроенергії, про що йдеться в новому звіті, опублікованому Міжнародним енергетичним агентством (МЕА), пишуть Цікавості.

 

 

Сонячне світло – безкоштовне, але технології перетворення його в електрику може бути дуже дорогим, та все залежить від політики країн, які бажають користуватися енергією Сонця.

Сьогодні в список держав, які заохочували перехід на поновлювані джерела енергії, входять понад 130 країн – вони роблять все необхідне для зниження вартості будівництва нових сонячних установок. МЕА вперше взяв до уваги подібну політику при розрахунку вартості сонячної енергії. При цьому оцінка вартості сонячної енергії впала на 20-50% в порівнянні з минулим роком.

У звіті говориться, що сонячна енергія стане «новим королем електропостачання», оскільки ціни на неї продовжують знижуватися. Очікується, що протягом наступного десятиліття вона буде тільки зміцнювати свої позиції, а до 2030 року людство буде отримувати 32% енергії з відновлюваних джерел.

Як з’ясували аналітики МЕА, в більшості країн світу будувати сонячні ферми сьогодні дешевше, ніж зводити нові вугільні або газові електростанції. Для сонячних проєктів комунального масштабу, завершених в цьому році, середня вартість вироблення електроенергії протягом терміну служби станції (приведена вартість електроенергії) становить від 35 до 55 доларів за 1 МВт • год. Ці станції знаходяться в США, Європі, Китаї та Індії. Наприклад, всього чотири роки тому, за даними Всесвітнього економічного форуму, середня приведена вартість сонячної енергії в світі становила 100 доларів за 1 МВт • год, а 10 років тому – 300 доларів.

Для порівняння, вартість вугілля, згідно з новим звітом МЕА, тепер складає від 55 до 150 доларів за 1 МВт • год і практично не змінилася за останні 10 років. Тому вугільна промисловість знаходиться в занепаді. Згідно з прогнозами МЕА, в глобальному масштабі використання вугілля, ймовірно, не повернеться на до пандемічний рівень вже ніколи (попит на електроенергію зараз невисокий). При цьому сонячні технології продовжують удосконалюватися, а інновації знижують витрати.

AddThis Social Bookmark Button