УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Пандемія уповільнила економіку, але не зупинила глобальне потепління

Пандемія коронавірусу не зупинила глобальну зміну клімату на планеті. Про це йдеться в опублікованому міжвідомчому звіті провідних наукових організацій. Вчені відстежували вплив пандемії на ключові кліматичні показники протягом першої половини нинішнього року. Згідно з висновками авторів доповіді, концентрація парникових газів в атмосфері протягом цього часу продовжувала зростати, пишуть Новости ООН.

Після тимчасового зниження, викликаного самоізоляцією окремих країн і загальним економічним спадом, викиди знову наблизилися до рівня, що передував пандемії. У підсумку нинішнє п'ятиріччя стало найтеплішим за всю історію спостережень, що йде врозріз з раніше погодженою міжнародним співтовариством метою утримувати глобальне підвищення температури на рівні не вище півтора відсотка за шкалою Цельсія в порівнянні з доіндустріальною епохою.

У доповіді вказується на зростаючий необоротний вплив зміни клімату на льодовики, океани, природу в цілому, на світову економіку і умови життя людей. У документі йдеться також, що COVID-19 перешкоджає відстеження кліматичних змін через глобальну систему спостережень.

«Це – безпрецедентний рік для планети і людства, яке її населяє, – вказав в передмові до доповіді Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. – Пандемія COVID-19 порушила життя людей в усьому світі. Проте, нагрівання атмосфери Землі і зміни глобального клімату продовжують розвиватися швидкими темпами».

Звіт був підготовлений Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО) за участю Глобального вуглецевого проекту, Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, Міжурядової океанографічної комісії ЮНЕСКО, Програми ООН з навколишнього середовища і Метеорологічного бюро Великобританії. У документі представлені новітні наукові дані та висновки експертів, що стосуються глобальних змін клімату.

«Концентрація парникових газів вже досягла найвищого рівня за три мільйони років і продовжує зростати, – заявив Генеральний секретар ВМО професор Петтері Таалас. – У першій половині 2020 року в Сибіру спостерігався тривалий період значного потепління, що було б вкрай малоймовірно без глобальних кліматичних змін. 2016-2020 роки стануть найтеплішим п'ятирічним періодом за всю історію спостережень. Цей звіт показує, що, хоча багато аспектів нашого життя зазнали значних змін в 2020 році, кліматичні зміни тривають».

Згідно з висновками доповіді, пандемія COVID-19 мала значний вплив на глобальні системи моніторингу погоди. Скорочення числа авіаційних спостережень в середньому на 75-80 відсотків в березні і квітні цього року погіршило прогнози, пов'язані з погодою, кліматом і океаном. У березні 2020 року майже всі океанографічні дослідні судна були відкликані в порти приписки. Проте, всі діючі системи спостереження фіксують стрімкий розвиток негативних тенденцій в кліматичному поясі Землі.

Рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері в цьому році не показував ознак досягнення піку і продовжував бити все нові рекорди. Вчені вважають, що скорочення викидів, викликане пандемією, становить приблизно 4-7 відсотків від рівня минулого року, що незначно вплине на загальну швидкість збільшення концентрації шкідливих газів в атмосфері. Для стабілізації зміни клімату, згідно з висновками експертів, необхідно стійке скорочення викидів.

Очікується, що середня глобальна температура в 2016-2020 роках буде найвищою за всю історію спостережень: приблизно на 1,1 ° C вище рівня 1850-1900 років – еталонного періоду для оцінки зміни температури з доіндустріальних часів. У п'ятирічний період 2020-2024 років ймовірність того, що принаймні один рік перевищить доіндустріальний рівень на 1,5 ° C, становить 24 відсотки. Тобто нинішня небезпечна тенденція зі значним ступенем ймовірності перекинеться і на наступне п'ятиріччя.

Площа морського льоду в Арктиці в наші дні, за оцінками вчених, – менша за середню. У 2016-2019 роках була зафіксована більш значна втрата маси льодовиків, ніж за всі попередні п'ятирічні періоди з 1950 року. Темпи підвищення середнього рівня моря стрімко збільшувалися протягом усього останнього десятиліття. Танення льодовиків було обумовлено екстремальними погодними і кліматичними явищами. У багатьох з цих екстремальних явищ був виявлений явний відбиток глобальних змін клімату.

«Ніколи раніше не було настільки очевидно, що людству необхідно виробити довгострокові і всеохоплюючі заходи для подолання кліматичної кризи, – прокоментував зміст доповіді Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. – В епоху відновлення від пандемії ми зобов'язані використовувати будь-яку можливість для побудови кращого майбутнього для наших нащадків ».

AddThis Social Bookmark Button