УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Людство вичерпало річний запас природних ресурсів: чим це загрожує

Людство вкотре вичерпало всі природні запаси, які планета здатна відновити за рік. Протягом 27 років люди використовують все більше ресурсів. Екологи попереджають про кліматичні зміни. У 2020 році ресурси закінчилися на місяць пізніше, ніж торік. Про це йдеться у щорічному звіті міжнародної організації Global Footprint Network.

 

Стан природи покращився

Завдяки карантину у 2020 році людство скоротило свій екологічний слід на 9,3%. У порівнянні з 2019 роком на 14,5% зменшилися викиди вуглецю, на 8,4% – лісозаготівлі, хоча загалом це пов'язують зі зменшенням врожаїв.

Що таке екологічний слід?

Показник, яким вимірюють потреби людини в екосистемах планети. Він показує попит людства на природний капітал, який може навіть перевищувати спроможність планети відновлювати його. Планета не встигає відновити ресурси.

Попри позитивну складову, людство використовує природу в 1,6 рази швидше, ніж екосистема планети може відновитися. Через це зникають ліси, з'являються ерозії ґрунту, втрачається біологічне розмаїття і збільшується вміст діоксиду вуглецю в атмосфері. Це може призвести до кліматичних змін.

Зокрема, метеорологічна організація ООН запевняє, що протягом 5 років у світі стане тепліше на 1,5 градуса. Клімат буде сухіший, а врожаї зменшяться. Через таке потепління почнуть танути льодовики. Якщо підвищиться рівень океану, під воду можуть піти сотні прибережних міст.

Як змінювався показник річного запасу природних ресурсів:

Екологи почали розраховувати показник запасу природних ресурсів із 1986 року. Ще з 1993 року людство використовує все більше запасів, ніж може відновити планета протягом року.

У 1993 люди перетнули межу у жовтні,

у 2003 – у вересні,

у 2017 – у серпні,

у 2019 – у липні.

AddThis Social Bookmark Button