УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Частка сонячної і вітрової енергії в світовому енергобалансі за останні п’ять років подвоїлася

Декарбонізація електромережі посилилася цього року завдяки карантину та економічній стагнації, спричиненій пандемією. Частка енергії вітру і сонця в глобальному енергобалансі за останні п'ять років збільшилася вдвічі. Це, як повідомляє Bloomberg, допоможе в боротьбі з глобальним потеплінням, обмежуючи негативні наслідки виробництва енергії з викопних джерел.

 

 

Згідно з аналізом американської екологічної групи Ember, в першому півріччі 2020 року на відновлювальні джерела енергії (ВДЕ) доводилося майже 10% потужностей в більшості частин світу.

Ця декарбонізація електромережі посилилася в цьому році, оскільки карантинні заходи і економічна стагнація, спричинені коронавірусом, привели до зниження попиту на електроенергію в цілому, що дозволило ВДЕ взяти на себе додаткове лідерство в боротьбі за частку в світовому енергетичному балансі.

Ember проаналізувала виробництво електроенергії в 48 країнах, на які припадає 83% світової генерації. Дані показують, що вітрова та сонячна енергія збільшили свою частку на 14% в першій половині 2020 року порівняно з тим же періодом минулого року, в той час як світовий попит впав на 3% через вплив COVID-19.

У звіті вказано, що виробництво електроенергії на вугільних електростанціях продовжує знижуватися, в основному в країнах Західної Європи, де існує сувора політика, спрямована на припинення цього типу генерації.

Між тим Китай як і раніше використовує вугілля для вироблення 62% енергії в порівнянні з 68% п'ять років тому. При цьому частка відновлюваних джерел енергії в країні зростає до 10%. За даними експертів, на частку Китаю припадає близько 54% світового видобутку вугілля в порівнянні з 44% в 2015 році.

Аналітики вважають, що зростання ВДЕ навряд чи буде відбуватися такими темпами, які необхідні світу для досягнення своїх кліматичних цілей до середини століття, оскільки вугілля як і раніше є основним джерелом енергії в багатьох країнах світу.

За даними Ember, до 2030 року споживання вугілля має скоротитися приблизно на 79% в порівнянні з рівнем минулого, що свідчить про щорічне зниження на 13% протягом наступного десятиліття.

AddThis Social Bookmark Button