УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

28 червня Україна відзначає День Конституції — 24-ту річницю прийняття Конституції України

Депутати Верховної Ради прийняли Конституцію України в ніч з 27 на 28 червня 1996 року, на п’ятий рік незалежності. Проект Конституції підтримали 315 нардепів. Конституція України закріпила її суверенітет і територіальну цілісність, прийшовши на зміну радянській зразка 1978 року. Україна прийняла власну Конституцію останньою з колишніх республік СРСР.

День Конституції – одне із головних державних свят України. Адже Конституція є Основним законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави.

День Конституції - єдине державне свято, закріплене в самій Конституції (ст. 161).

Крім чинної, в історії України було чотири конституції:

- конституція Пилипа Орлика 1710 року;
- конституція УНР, прийнята 29 квітня 1918 року;
- конституція ЗУНР, прийнята 13 листопада 1918 року;
- тимчасова конституція Карпатської України 15 березня 1939 року.

Ухвалена Конституція закріпила незалежність і суверенітет України, а також в ній написано, що країна існує для людей, але не навпаки.

Цікаві факти про Конституцію України:

- Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.

- Упродовж 1990-1996 рр. було запропоновано 15 проектів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій та науковців. Міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України та визнало її однією з найдемократичніших у світі.
- У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Автор – художник-графік Ігор Степанов – витратив на її створення близько двох місяців.

- У 2019 році в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції у коміксах стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

AddThis Social Bookmark Button