УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Європарламент стурбований недотриманням закону про оцінку впливу на довкілля в Україні

Група депутатів Європарламенту надіслала листа українському керівництву, у якому висловила стурбованість з приводу вирубки лісів в Україні та недотриманням закону про оцінку впливу на довкілля. Про це повідомила пресслужба євродепутатки Віоли фон Крамон.

 

Як стверджує депутатка, Україна є прихистком одних з останніх у Європі прадавніх лісів, однак вони безжально та неконтрольовано вирубуються. Причому, переважна частина цих рубок є незаконною. Ще більшою і системнішою проблемою в Україні є те, що закон про оцінку впливу на довкілля абсолютно не виконується, стверджує Крамон. До того ж, євродепутати занепокоєні, що природоохоронні активісти в Україні часто зазнають переслідувань.
Тому група з 26 депутатів Європарламенту відправила листа Прем'єр-міністру України Денису Шмигалю та Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, у якому висловили глибоку стурбованість ситуацією в Україні.
«Ми… висловлюємо глибоку стурбованість щодо трьох основних проблем у природоохоронній політиці України. Ці проблеми включають екологічні втрати від діяльності лісової промисловості, недотримання Закону про оцінку впливу на довкілля (ОВД) та відсутність гарантії безпеки природоохоронних активістів. Оскільки українські екосистеми є домівкою для деяких правікових та первинних лісів у Європі, їхнє збереження має глобальне значення і повинно бути пріоритетом для політикуму», – йдеться у листі.
За словами європарламентарів, знищення лісів та їх незаконна вирубка продовжують становити серйозну загрозу екосистемам та лісовим ландшафтам України.
«Згідно з результатами дослідження британської громадської організації EarthSight, опублікованих 2018 року, 40% української деревини, що експортується до ЄС, заготовляють та продають незаконно. Звісно, ми вітаємо та підтримуємо іноземні та внутрішні інвестиції в українську економіку. Однак компетентним органам влади слід також взяти до уваги екологічні втрати, спричинені надмірною вирубкою лісу та забрудненням повітря внаслідок діяльності деревопереробної промисловості», – наголошують депутати.
А закон про оцінку впливу на довкілля, на їхню думку, в Україні просто не виконується.
«Попри те, що закон «Про ОВД» був прийнятий в 2017 році, його реалізація все ще містить безліч лазівок, щоб його обійти. Реалізація ОВД є ключовою вимогою Угоди про асоціацію Україна-ЄС (додаток 30)», - акцентують вони.
Як приклад, депутати ЄП наводять будівництво заводу на Рівненщині.
«Поточний план будівництва нового заводу в Рівненській області австрійською деревообробною компанією Кроноспан є прикладом структурних недоліків ОВД в Україні. Як Вам відомо, навколишнє середовище вже потерпає від забруднення результатами діяльності хімічної промисловості. Будівництво заводу Кроноспану, відповідно до погоджених на даний момент умов, ще більше погіршить екологічну ситуацію та негативно вплине на стан здоров’я місцевого населення», – йдеться у листі.
Євродепутати наголошують, що у цій ситуації українська влада не зважила на позицію громадських організацій і не замовила незалежний експертний аналіз для оцінки проблемної ситуації.
Відтак, для належного виконання Закону «Про ОВД» євродепутати рекомендують Україні вдатися до наступних заходів:
-створити експертні групи з ОВД із залученням незалежних експертів для надання допомоги компетентним органам у процесі прийняття рішень;
-розробити підзаконні акти по ОВД, а також пакети офіційних покрокових інструкцій для різних типів проектів;
-забезпечити високоякісні висновки ОВД із залученням експертних груп та громадських організацій.
Також у ЄП наголошують на тому, що активісти, які намагаються протистояти забрудненню довкілля в Україні, часто зазнають юридичних утисків.
«Ми закликаємо український уряд та законодавців терміново виправити недоліки Закону «Про ОВД» та розробити вищезазначені заходи для виконання принципових вимог Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Крім того, ми наполегливо рекомендуємо розробити законодавчу базу, яка б гарантувала безпеку природоохоронних активістів, журналістів та громадських організацій відповідно до майбутньої директиви ЄС проти SLAPP», – закликають українську владу євродепутати.

AddThis Social Bookmark Button