УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Нарешті в Україні мають намір інвентаризувати ліс

Достовірної інформації про площі та запаси лісового фонду в Україні зараз немає - востаннє повний державний облік лісів в країні здійснювали у 1996 році. У Державному агентстві лісових ресурсів України пояснюють, що держава протягом тривалого часу не виділяла коштів на проведення обліку лісів.

За оцінками Держагенства лісових ресурсів, тільки за останні п'ять років збитки держави від незаконних рубок становили близько мільярда гривень. Це в кілька разів більше, ніж державне фінансування лісової галузі України.
МГО «Рада з екологічної безпеки» неодноразово звертала увагу влади до вирішення питання щодо впровадження нової державної лісової політики і тому наші фахівці надавали свої науковообгрунтовані пропозиції за для вирішення цієї проблеми до відповідних владних інституцій.
2 червня з'явилась надія, що незабаром вдасться перевірити, скільки в цілому по країні залишилося лісів і у якому вони стані. Верховна Рада у цей день проголосувала у другому читанні законопроект №2379 від 05.11.2019 «Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів».
Документ передбачає, що щорічно на інвентаризацію лісів з державного бюджету виділятиметься близько 9 мільйонів гривень. Вперше для України будуть визначені показники поточного приросту насаджень, необхідні для оцінки рівня інтенсивності лісокористування. Зібрані дані допоможуть Україні відзвітуватися про виконання Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату щодо щорічного рівня поглинання парникових газів українськими лісами.
DW професор Національного лісотехнічного університету України Ярослав Геник підтримує проведення повної інвентаризації лісових насаджень в Україні та передачу "нічийних лісів" у державний лісовий фонд.
Разом з тим експерт переконаний, що і це не допоможе зупинити нелегальні вирубки лісів. Він, як і більшість фахівців Ради, вважає, що мало описати насадження, потрібно ще й збільшувати штрафи, встановлювати більш жорстку відповідальність за нелегальні вирубки лісу та унормувати продаж зрубаного.
Актив МГО «Рада з екологічної безпеки» виступають за встановлення кримінальної відповідальності за закупівлю незаконно заготовленої деревини, за обов'язкову сертифікацію походження деревини, запровадження реєстру постійних лісокористувачів, інформацію про електронні аукціони та GPS-контроль за роботою лісової техніки.
Нарешті в Україні пройде інвентаризація лісів, щоб об'єктивно дізнатись, яка фактична лісистість держави, який запас деревини в лісах та її технічна придатність.

AddThis Social Bookmark Button