УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Світові викиди СО2 в 2019 році не виросли вперше за останні три роки – МEA

Незважаючи на очікування, глобальні викиди вуглекислого газу, пов'язані з енергетикою, в 2019 році не зросли, а залишилися на рівні 2018 року, згідно з опублікованими сьогодні даними Міжнародного енергетичного агентства (МEA). У 2017-2018 глобальні викиди зростали, однак в 2019 році їх рівень не змінився і склав 33 гігатонни – 33 млрд тонн, незважаючи на зростання світової економіки на 2,9%.

Це пов'язано головним чином зі скороченням викидів від виробництва електроенергії в країнах з розвиненою економікою, завдяки зростаючій ролі відновлюваних джерел – вітряних і сонячних ЕС, переходу з вугілля на природний газ і збільшення виробництва ядерної енергії.
У США рівень шкідливих викидів скоротився на 140 млн тонн, або 2,9%. У Європейському союзі їх обсяг впав на 160 млн тонн, що еквівалентно 5%, а в Японії – на 45 млн тонн (-4%).
«Тепер нам потрібно ретельно працювати, щоб 2019 рік запам'ятався як останній пік глобальних викидів, а не просто чергова пауза в зростанні», – сказав д-р Фатіх Біроль, виконавчий директор МЕА. – Для цього у нас є енергетичні технології, і ми повинні використовувати їх всі. МЕА створює грандіозну коаліцію, орієнтовану на скорочення викидів, в яку входять уряди, компанії, інвестори та всі, хто щиро зацікавлений у вирішенні кліматичних завдань».
Однак викиди СО2 продовжують зростати в країнах, що розвиваються, – за 2019 рік вони зросли майже на 400 млн тонн, причому майже 80% цього збільшення припало на країни Азії, де виробництво електроенергії з вугілля продовжує зростати.
При цьому вироблення електроенергії на вугільному паливі в країнах з розвиненою економікою скоротилася майже на 15%.
Щоб підтримати ці цілі, в червні МЕА опублікує спеціальну доповідь «Перспективи розвитку світової енергетики», в якій окреслить, як скоротити глобальні викиди вуглецю, пов'язані з енергетикою, на 1/3 до 2030 року і поставити світ на шлях досягнення довгострокових кліматичних цілей.
Агентство також проведе 9 липня в Парижі саміт МЕА з переходу на екологічно чисту енергію, на якому зберуться ключові міністри, гендиректори, інвестори та інші зацікавлені сторони.

AddThis Social Bookmark Button