УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Тотальне знищення лісів продовжується….

Екоактивісти натрапили на масову вирубку лісів на Івано-Франківщині. Цілий гектар вирубаного лісу на карпатських схилах перетворився на «кладовище дубів та буків». Дерева знищують попри прийнятий Закон «Про не мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону», а також не зважаючи на Указ президента № 543 «Про розвиток регіону українських Карпат», спрямований на стимулювання соціально-економічного розвитку, підвищення інвестиційної привабливості, розвитку рекреаційного, туристичного та етнокультурного потенціалу регіону українських Карпат.

На масову вирубку в лісі поблизу села Тязів активісти натрапили випадково. Шукали гриби, а знайшли десятки свіжих пеньків замість здорових буків і столітніх дубів.
"Тут був гарний ліс, чистенький ліс, а це можна сказати просто варварство", - говорить один з екоактивістів.
На ділянці площею один гектар чоловіки нарахували понад півсотні пеньків. Здебільшого це були здорові дерева цінних порід. Упевнені - суцільну вирубку влаштували тут незаконно. А за ринковими цінами, зрубані дерева коштиватимуть щонайменше півмільйона гривень.
"Ці люди які вирубали, вони намагалися скрити сліди свого злочину, вони обпалювали стволи дерев очевидно або за допомогою якихось приладів спеціальних, тому що опалено тільки одні бокові частини а мох і листя з іншої сторони не ушкоджене. Вони показують, що деревина ніби спорчена внаслідок пожежі", - говорить екоактивіст Ростислав Гудзінський.
Що дерева зрубали нелегально, підтвердив і колишній лісник, якого зустріли активісти, який стверджує про винищування місцевим лісництвом дерев цілими гектарами.
"Відведена прохідна рубка, а вони взяли і вирізали потім всплошну. Дерева проклеймовані, які малося вирізати, а остальні малися лишити. Всюди всюди цілий ліс, десятий, одинадцяти, дваданцятий квартал, всьо вирізали, всьо пройшли, що ліпше повирізали. Дуби в основному, липи, берези. - А хто це робить? - Ямницьке лісництво", - говорить Федір Музика, колишній лісник Ямницького лісництва.
Як катастрофічну описує ситуацію в тутешніх лісах і Богдан Петрович - ще один місцевий лісник у відставці.
"Йде винищення лісу. Так не рубали колись, це ужас, я проробив в лісі сорок років, але я такого не допускав, щоб таке було", - говорить Богдан Петрович, колишній лісник.
Ямницьке - одне з восьми лісництв, що входить до Івано-Франківського лісгоспу. Директор ДП "Івано-франківське лісове господарство" Михайло Бойчук запевняє, що вирубування, яким зацікавились активісти, законна і затверджена обласним управлінням лісового господарства, обласною радою, і мінстерством екології. На підтвердження показує спеціальний дозвіл.
МГО «Рада з екологічної безпеки» на протязі багатьох років зверталась до наших можновладців стосовно збереження лісів України. На жаль ми отримували від них лише відписки та запевнення, що все під контролем.
«Звісно, за для особистого збагачення, отриманий спецдозвіл від мінекології та обласної ради для директора ДП"Івано-франківське лісове господарство" пана Бойчука важливіщий за Закон України «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону», а також за Указ президента № 543 «Про розвиток регіону українських Карпат», спрямований на стимулювання соціально-економічного розвитку, підвищення інвестиційної привабливості, розвитку рекреаційного, туристичного та етнокультурного потенціалу регіону українських Карпат. Де реакція правоохоронців на такі злочинні дії? Чим відрізняється нова влада від старої? Може вже досить чиновникам прикриватись якимось дозволами, а почати піклуватись про майбутнє України!» - наголосив Сергій Орєхов.

AddThis Social Bookmark Button