УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Саміт з клімату: 77 країн зобов'язалися до 2050 року скоротити викиди парникових газів до нуля

Десятки країн, понад сто міст, включаючи кілька мегаполісів, а також представники великого бізнесу, оголосили про конкретні кроки в області боротьби з кліматичною кризою. В ООН задоволені підсумками Саміту з питань клімату, який завершився в Нью-Йорку, проте закликають не зупинятися на досягнутому.

 

77 країн зобов'язалися до середини століття повністю зупинити викиди парникових газів в атмосферу, ще 70 держав обіцяли розширити свої національні плани вже до наступного року. Понад сто бізнес-лідерів, які володіють компаніями з сукупним капіталом в два трильйони доларів, заявили про намір прискорити перехід на «зелену» економіку.

Свою лепту обіцяли внести і міста, і невеликі країни, включаючи острівні держави. «Ви виконали поставлене завдання і допомогли надати імпульс боротьбі зі зміною клімату, зміцнити співпрацю і намітити більш високі цілі, але попереду ще довгий шлях», – заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, закриваючи форум. Він виношував ідею цього саміту близько двох років. В ООН прагнули дати лідерам всіх рівнів час підготуватися до зустрічі і привезти з собою конкретні плани, щоб форум не перетворився в ще один красивий захід.
І учасники Саміту постаралися. Франція, наприклад, заявила, що не буде вести торгівлю з країнами, які не дотримуються Паризької хартії. Німеччина добиватиметься «вуглецевого нейтралітету». 12 країн обіцяли внести кошти в Зелений кліматичний фонд. Великобританія до 2025 року виділить на боротьбу зі зміною клімату додатково 11,6 млрд фунтів стерлінгів. Індія обіцяла до 2022 року збільшити виробництво енергії з відновлюваних джерел до 175 гігават, а в подальшому – і до 450 ГВт, а також повідомила, що Міжнародний альянс сонячної енергії налічує тепер 80 країн.
Китай скоротить щорічні викиди на 12 млрд тонн. Європейський Союз виділить чверть свого наступного бюджету на боротьбу зі зміною клімату. Російська Федерація оголосила про ратифікацію Паризької угоди, сторонами якої тепер стали 187 країн. Пакистан зобов'язався в найближчі п'ять років висадити десять мільярдів дерев.
87 великих приватних компаній із сукупним капіталом в 2,3 трильйона доларів взяли на себе зобов'язання скоротити викиди і обмежити шкоду, що наноситься природі. Близько 130 приватних банків обіцяли дотримуватися в своїй роботі положень Паризької угоди по клімату.
Франція і Нова Зеландія оголосили про заборону на розробку нових нафтових і газових родовищ на своїх територіях. Майкл Блумберг до 30 країн розширить географію своєї діяльності, пов'язаної з обмеженням виробництва вугілля. У США завдяки його зусиллям вже закриті 297 з 530 вугільних підприємств. У Фінляндії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ірландії, Італії, Нідерландах, Португалії та Словаччини також будуть поступово відмовлятися від вугільної промисловості. Південна Корея оголосила про закриття чотирьох вугільних електростанцій, ще шість будуть закриті до 2022 року.
Багато країн і організацій взяли на себе додаткові фінансові зобов'язання. Генеральний секретар подякував усім учасникам форуму, але закликав не зупинятися на досягнутому. «Нам потрібно більше конкретних планів, ми чекаємо ще більшої цілеспрямованості від країн і від приватного сектора, – сказав він. – Ми хочемо, щоб фінансові інститути – як державні, так і приватні – раз і назавжди зробили вибір на користь "зеленої" економіки».
Організація Об'єднаних Націй, як заявив глава ООН, буде сприяти виконанню всіх взятих учасниками саміту зобов'язань. Наступний повний звіт ООН на цю тему буде представлений в Чилі на 25-й Конференції з питань клімату.

AddThis Social Bookmark Button