УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Парламент фактично створив нову структуру – Міністерство енергетики та захисту довкілля України

Після позитивного голосування Верховною Радою України за призначення Олексія Оржеля на посаду міністра енергетики та екології України парламент фактично створив нову структуру – Міністерство енергетики та захисту довкілля України. Раніше існували два окремих міністерства – енергетики та вугільної промисловості та екології і природних ресурсів.

 

 

Зважаючи на вимоги суспільства провести дієве реформування у державному управлінні, а саме – скоротити кількість діючих міністерств та бюрократичний апарат загалом і є невід’ємною частиною перезавантаження держави. Але, у даному випадку, виникають сумніви щодо ефективності цього рішення!
Голова Міжнародної громадської організації «Рада з екологічної безпеки» Сергій Орєхов вважає, що боротьба зі зміною клімату є другою турботою світових лідерів після тероризму. Ліквідація профільного міністерства може призвести до втрати напрацьованих механізмів сталого розвитку суспільства та відверне увагу співробітників нового міністерства від своїх прямих завдань. А ще буде суттєво перешкоджати аудиту діяльності за останні п’ять років з боку правоохоронних органів.
Світові лідери пильно стежать за діями України, які спрямовані на покращення екологічної безпеки. Це підтверджує лист-протест європейської сторони після того, як Порошенко, ще будучи на посаді президента України, ветував два ключових закони України: «Про оцінку впливу довкілля» (ОВД) і «Про стратегічно-екологічну оцінку» (СЕО), які були прийняті на виконання «Угоди про асоціацію України з ЄС» та встановлювали процедуру оцінки впливу на довкілля, яку мусять пройти всі підприємства-забруднювачі і унеможливлювали отримання дозволів на викиди без реальної екологічної модернізації.
Папа Франциск на зустрічі з учасниками симпозіуму «Енергетичний перехід і дбання про спільний дім» у червні цього року вказав на «Спеціальний звіт про наслідки глобального потепління на 1.5ºC». Звіт, представлений Міжурядовою групою експертів з питань кліматичних змін (МГЕЗК), попередив про неминучі катастрофічні наслідки від потепління більше, ніж на 1,5ºC, і від цього людство віддаляє лиш одне десятиліття.
Церковний ієрарх наголосив, що «… наші діти, наші внуки не повинні платити за нашу безвідповідальність, бо це несправедливо».
Під час свого виступу на саміті G7 генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наголосив, що рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері сягнув найвищої позначки за всю історію людства, тому 2015-2019 роки, найімовірніше, стануть найтеплішими за всю історію метеоспостережень, а липень 2019 року найгарячіший в історії. Він приїхав на зустріч світових лідерів, щоб мобілізувати політичну волю для участі у кліматичному саміті, який у вересні пройде у Нью-Йорку.
Не можна робити пріоритетом тільки соціальну чи енергетичну сфери, забуваючи про охорону природного середовища. Може трапитися так, що не буде людей, якщо вже нині не думати про планету. У світі сформована зовсім інша позиція влади – все, що планується в будь-якій сфері, розглядається крізь призму «а чи не зашкодить це природі?». На жаль, в Україні занадто мало людей з таким мисленням.

AddThis Social Bookmark Button