УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Вчена рада Інституту Енергетики УАН спільно із МГО «Рада з екологічної безпеки» розглянули Звернення Одеського регіонального відділення УАН щодо загрози екологічної катастрофи в м. Одеса та прибережної смуги акваторії Чорного моря.

21 червня 2019 року в Українській Академії наук відбулося декілька заходів, присвячених розв’язанню екологічних проблем. Розширене засідання Бюро Президії спільно із представниками Правління МГО «Рада з екологічної безпеки» розглянули Звернення Одеського регіонального відділення УАН щодо загрози екологічної катастрофи в м. Одеса та прибережної смуги акваторії Чорного моря.

 

 

 

 

Основний лейтмотив Звернення та занепокоєння одеських вчених, містян та багато чисельних гостей міста – відпочиваючих і туристів,- відсутність реальної та достовірної інформації стосовно забруднення води пляжних територій водоростями та стійкий сморід у місті.. Відповідно - надання кваліфікованої допомоги.
За дорученням Президії Академії було проведено розширене засідання Вченої ради Інституту Енергетики УАН (директор - академік УАН Єговкін В.А.).
Науковцями було розглянуто питання щодо необхідності залучення вчених – експертів, підприємств УАН та структур - партнерів до розв’язання екологічних проблем м. Одеси та прибережної смуги Чорного моря, пов’язаних з неконтрольованими/ недостатньо контрольованими скидами стічних вод та ростом водоростей.
Академік УАН Немчин О.Ф., зробив Презентацію деяких наукових розробок (Аератор, Біореактор) які є доробком вчених Академії, випробувані та можуть бути використані для оперативного і суттєвого вирішення існуючих проблем і покращення ситуації в місті і регіоні.
Директор Інституту Єговкін В.А проінформував присутніх стосовно проведених консультацій з цього приводу із багатьма вченими – спеціалістами з цих питань, які готові до участі в наданні допомоги місту, наявного досвіду впроваджених розробок – умовного «Біореактора» (встановленого та успішно функціонуючого на очисних спорудах Одеського припортового заводу), спеціальних комплексів біохімічного впливу для очистки водойм від водоростей та боротьби із шкідливими мікроорганізмами, «Аератора» та ін.
Але головне,- відзначив керівник, треба відштовхуватися від реальних показників - аналізів води, повітря, стоків – вивчення конкретної ситуації і оперувати реальними даними.
Фахівці Академії готові до реальної допомоги місцевій владі, місту, підприємствам регіону оперативно провести необхідний комплекс замірів й випробувань, розробити Програму конкретних дій, виготовити необхідне обладнання, надати необхідні рекомендації.
Секретар МГО «Рада з екологічної безпеки» Цибух В.І. відзначив у своєму виступі стосовно готовності керівництва Ради у повній мірі сприяти розв’язанню виникаючих екологічних проблем та задіти всі важелі впливу щоб не допустити загострення ситуації та недопущення виникнення стану екологічної катастрофи (можливість якої з тривогою обговорюється в ЗМІ).
Рада готова зробити відповідні Запити до офіційних органів щодо отримання достовірної інформації стосовно стану довкілля в м. Одеса та прибережної смуги Чорного моря й залучити при необхідності своїх членів – фахівців у сфері екології до участі у спільних Проектах.
Президент УАН, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, д.т.н.- Оніпко О.Ф. у своєму виступі наголосив що у цьому питанні першочерговим завданням є консолідація всіх сторін і сил – Громади, владних структур, науковців, підприємців міста та містян у своїй зацікавленості відповідності «Південної Пальміри» стану «Чистого міста».
При цьому потрібно розуміння й центральних органів влади у необхідності повноцінної підтримки у вирішені накопичених проблем та їх законодавчого забезпечення, в т.ч. – правової відповідальності відповідних органів, структур та керівників – персонально..
В прийнятих Рішеннях спільної наради УАН та РЕБ, Вченої ради - відзначено про готовність всіляко сприяти отриманню реальної картини існуючого стану довкілля регіону, проведенню аналізів, та надання місцевим органам влади та громадськості рекомендацій й пропозицій щодо виправлення стану.
Вважається за доцільне ініціювати проведення найближчим часом фахового - науковий Актив - розгляду реального стану довкілля у місті (з метою недопущення його погіршення та зриву туристичного та рекреаційного сезону), та авторитетної робочої наради спільно з органами регіональної влади (області та міста), місцевого самоврядування та відповідними міністерствами та відомствами.
Також, доручено Одеському регіональному відділенню, опрацювати й провести необхідні організаційні дії та надати Президії УАН пропозиції щодо термінів та формату можливих заходів.

AddThis Social Bookmark Button