УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

На території Чорнобильської зони збудують сонячну станцію за «кіотські кошти», надані урядом Іспанії

На території Чорнобильської зони буде збудована ще одна наземна сонячна станція. Проект фінансується за кошти уряду Іспанії, сплачені у рамках співпраці з Україною за Кіотським протоколом. Так, 26 березня україно-іспанська делегація оглянула територію, на якій буде зведено новий об'єкт відновлювальної енергетики. До складу делегації увійшли Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Іспанії в Україні, пані Сильвія Хосефіна Кортес Мартін, представники профільних міністерств, а також керівництво Державного агентства управління зоною відчуження. 

 

 

Проект майбутньої сонячної станції було затверджено наприкінці 2018 року. Про це повідомила Директор департаменту з питань зміни клімату та збереження озонового шару Міністерства екології та природних ресурсів України Світлани Гринчук за результатами робочої поїздки до зони відчуження у складі україно-іспанської делегації.
Це продовження реалізації проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій, які Україна отримала від Іспанії, переуступивши свої квоти на викиди парникових газів. Єдина умова використання цих коштів – вкладання їх у проекти, які б забезпечували скорочення викидів парникових газів та мали б соціальний ефект і сприяли розвитку відновлювальної енергетики. Фотоелектростанції належать саме до таких.
Фінансування та сам проект сонячної станції у зоні відчуження було схвалено на засіданні спільного наглядового україно-іспанського комітету, який контролює ефективність та доцільність використання «кіотських коштів», наданих урядом Іспанії.
Рішення про його створення було схвалено після того як Мінприроди у 2016 році вдалося відновити співпрацю з урядом Іспанії. Вона була «заморожена» майже 10 років тому, відколи Міністерство сільського господарства, харчування та навколишнього середовища Іспанії викупило в України так звані «одиниці установленої кількості викидів парникових газів» на 30 млн євро.
Нагадаємо, у грудні 2016 року Державне агентство управління зоною відчуження (ДАЗВ) запропонували бізнесу подавати заявки на відведення земельних ділянок під розміщення об’єктів відновлювальної енергетики. Загалом надійшло понад 60 заявок з Данії, США, Китаю, Німеччини, Франції, Білорусі, України.
Наприкінці 2018 року в Прип'яті на території Чорнобильської АЕС вже відкрито іншу сонячну електростанцію. Вона знаходиться на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС, над 4-м атомним енергоблоком, що вибухнув 26 квітня 1986 року. Річна продуктивність електростанції становить 1024 МВт*год/рік.

AddThis Social Bookmark Button