УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

ЮНЕП: ми є свідками масштабного вимирання живої природи

42 відсотки наземних, 34 відсотки прісноводних і 25 відсотків морських безхребетних знаходяться на межі зникнення. «Ми є свідками масштабного вимирання живої природи», – йдеться в доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Автори публікації попереджають про це і інших катастрофічні наслідки руйнування планети і закликають міжнародне співтовариство терміново вжити заходів. 

 

 

 

Доповідь присвячена проведенню п'ятиденної Асамблеї по навколишньому середовищу. Автори документа вважають, що в умовах урбанізації та зростання чисельності населення для задоволення потреб людей потрібно все більше ресурсів. З 1975 року площа міст і передмість збільшилася в 2,5 рази.
Ресурси Землі при цьому виснажуються, а бурхлива діяльність людини з благоустрою міст, будівництва інфраструктури і забезпечення населення продовольством та іншими благами руйнує планету. В результаті нам загрожує зміна клімату, забруднення повітря і океанів, втрата біорізноманіття, збільшення масштабів деградації земель і опустелювання, знищення лісів. Як правило, при цьому страждають найменш захищені верстви населення: жінки, діти, малозабезпечені та ін.
Це вже шоста всеосяжна доповідь ЮНЕП про стан навколишнього середовища під назвою «Глобальна екологічна перспектива». У роботі над цими публікаціями, які випускають на прохання країн-членів ООН, беруть участь сотні людей: співробітники ЮНЕП, представники урядів, а також провідні вчені та фахівці з різних країн світу. Головне завдання – донести дані доповіді до тих, хто визначає політику і приймає рішення – учасників Асамблеї ООН по навколишньому середовищу.
Одна з глав публікації присвячена, наприклад, станом водно-болотних угідь. Ці прісноводні екосистеми допомагають покращувати якість води, а також захищають від посухи і повені. Однак за останні півстоліття 40 відсотків цього ресурсу було втрачено через урбанізацію, розвиток інфраструктури та інших факторів, пов'язаних з діяльністю людини. За 15 років, з 1996 по 2011 рік, збиток від втрати водно-болотних угідь склав 2,7 трлн доларів. Крім того, в більшості регіонів якість води з 1990 року значно погіршилася внаслідок забруднення органічними та хімічними речовинами.
Автори доповіді переконані в тому, що нинішні моделі споживання і виробництва не є стійкими: якщо нічого не змінити, екологічні показники будуть і далі погіршуватися. Більш того, ці моделі в довгостроковій перспективі можуть виявитися вкрай дорогими для багатьох країн, оскільки ліквідувати наслідки часто обходиться дорожче, ніж їм запобігати.
Заходів, які приймаються, недостатньо щоб зупинити процес руйнування, а з ростом населення попит на продовольство, воду і енергоносії, а значить і масштаби експлуатації ресурсів будуть тільки рости.
Вчені пропонують ряд конкретних кроків, які, на їхню думку, допоможуть зупинити негативні тенденції, але попереджають, що вони повинні носити строковий характер. Спостерігаючи загальні тенденції розвитку ситуації, автори доповіді прийшли до невтішного висновку: «Світова спільнота навряд чи реалізує екологічну складову Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року і досягне узгоджених на міжнародному рівні цілей в галузі охорони навколишнього середовища».

AddThis Social Bookmark Button