УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

У Європі готують новий закон, який заборонив би 90% мікропластика, що використовується в ЄС

Європа щорічно викидає в навколишнє середовище майже 40 тисяч тонн мікропластика - крихітних пластикових частинок діаметром менше п'яти міліметрів. Європейське хімічне агентство (European Chemicals Agency, ECHA) 30 січня запропонувало новий законопроект, який заборонив би 90% мікропластика, що використовується в ЄС. Якщо закон буде прийнятий Європейським союзом, заборона може значно скоротити кількість пластику, що потрапляє в навколишнє середовище, пише Naked Science. За даними ECHA, Європа щорічно викидає в навколишнє середовище майже 40 тисяч тонн мікропластика - крихітних пластикових частинок діаметром менше п'яти міліметрів: від косметики та миючих засобів до фарб і добрив.

 

Для порівняння, це еквівалентно шести Великим тихоокеанським сміттєвим плямам. ECHA пропонує заборонити близько 90 відсотків цього мікропластика - зокрема, такого, який виробники додають не з необхідності, а тому, що він зручніший для виробництва, ніж альтернативні варіанти, що паралельно дозволяє збільшити прибуток. Якщо Євросоюз ухвалить заборону, кількість пластмаси, що потрапляє в навколишнє середовище протягом наступних двох десятиліть, зменшиться на 440 тисяч тонн.

"Частинки мікропластика викликають стурбованість щодо низки прав людини. Кроки, запропоновані ECHA, необхідні для того, щоб нинішні та майбутні покоління могли користуватися тим, що називається їхнім природним правом: чистим, здоровим і стійким навколишнім середовищем", - говорить спеціальний доповідач ООН з токсичним речовинам Баскут Тунчак. У ECHA тверезо оцінюють соціально-економічний вплив запропонованого обмеження і розуміють, що заборона може призвести до різних витрат в залежності від типу виробленого продукту. Тим не менше, очікується, що введення обмеження в кінці кінців буде економічно ефективним у всіх секторах, включаючи сільськогосподарський: вони визначені в документі як найбільше джерело навмисно доданих мікропластиків. Кілька держав-членів ЄС вже ввели заборони на використання пластмаси в певних типах продуктів, в основному щодо косметичних продуктів, котрі змиваються. Ініціатива ECHA також зачіпає обмеження на використання формальдегіду і сілоксанів D4, D5, D6. Мікропластик, незважаючи на свій невеликий розмір, являє собою величезну проблему для навколишнього середовища планети, піддаючи небезпеці морських мешканців, забруднюючи ґрунт і створюючи проблеми здоров'ю людини. На боротьбу з його засиллям спрямовані дії безлічі підприємств і компаній, проте головна битва повинна вестися на законодавчому, урядовому рівні.

AddThis Social Bookmark Button