УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Глобалізація 4.0, надвиклики людства, відсутність лідерів та інші підсумки Давосу-2019

Всесвітній Економічний Форум у Давосі підходить до завершення. З 22 по 25 січня 2019 року світові лідери зустрілися на елітному швейцарському курорті, щоб обговорити майбутнє, глобальні виклики сучасності та знайти шляхи вирішення для гострих тем. 350 сесій, 70 глав держав і представників від ООН, НАТО, Світового Банку та МВФ, близько 3 тисяч учасників з усього світу зібрав Форум у Давосі.

 

 

І відзначився тим, що багато знакових постатей відмовилися від візиту на Форум. Прем’єр Великобританії Тереза Мей була відсутня через Brexit, президент США Дональд Трамп через конфлікт із демократами навколо стіни з Мексикою (Shutdown), Еммануель Макрон – через протести «жовтих жилетів», а глава КНР Сі Цзіньпін скасував поїздку з вини торгових воєн. 
Чим запам’ятався Всесвітній Економічний Форум-2019?
Порядок денний Давосу-2019:
The World Economic Forum – всесвітній майданчик для діалогу про економіку і співробітництво між країнами. Проходить в режимі стратегічних сесій та особистих закритих зустрічей лідерів держав, корпорацій, представників бізнесу та громадських кіл. Заснований у 1971 році професором бізнесу з Женевського університету Клаусом Швабом. З тих пір проходить щорічно у конгрес-центрі в Давосі.
Цього року 49-ий Давоський форум зібрав вершки світового суспільства для обговорення глобалізації, клімату і торгових воєн. Девіз Форуму-2019 – «Глобалізація 4.0: У пошуках глобальної архітектури у столітті четвертої промислової революції». Як взаємодіяти країнам і регіонам у світі технологій, криптовалют та цифрової економіки, в умовах зростання кіберзлочинності, різкої соціальної нерівності і зростаючих кліматичних загроз – основна дилема Форуму.
Клаус Шваб, засновник Всесвітнього Економічного Форуму в Давосі:
«Від глобалізації хтось виграв, а хтось програв. Вона зіграла на руку мільйонам, сотням мільйонів людей. Але є і ті, хто програв. Сьогодні поняття соціальної справедливості набуває більшого значення. У нинішнє століття соціальних мереж ми більше не можемо дозволити собі залишити людей позаду».
Жаір Болсонару, президент Бразилії:
«Наша місія сьогодні полягає в тому, щоб і далі вживати заходів з охорони навколишнього середовища та біорізноманіття та в той же час – забезпечувати необхідний країні економічний розвиток, при цьому пам’ятаючи, що два ці завдання нероздільні і взаємопов’язані».
Таку позицію поділяють підприємці, адже передові технології можуть ефективно працювати на добробут суспільства і боротися із забрудненням екології:
«Говорити про зміни клімату з екологами немає сенсу. Вони все про нього знають. Я маю намір вести діалог з представниками ділових кіл і продемонструвати їм можливі заходи по боротьбі із глобальним потеплінням і щодо захисту навколишнього середовища. Це вигідні варіанти – створення робочих місць, фінансовий прибуток, що отримають промисловість, торгівля і так далі. Ви можете захищати навколишнє середовище і одночасно заробляти. Ось що я хочу донести до всіх. І Давос – підходяще для цього місце» – Бертран Піккар, швейцарський повітроплавець, засновник компанії Solar Impulse.
Учасники обговорюють не тільки економіку, клімат і соціальні перепони, а й питання гендерної рівності, лідерства та рівних можливостей, залучення покоління next (мілленіалів) до управління майбутнім, також і регіональну політику. Цього року частина сесій була присвячена Близькому Сходу і гарячим точкам в Сирії та Лівії.
Все, що представлене на порядку Форуму – надскладні завдання, що вимагають від людства спільних зусиль для найкращого вирішення, вважає президент WEF Берге Бренде:
«Кожна з цих тем окремо – серйозний виклик. В сукупності вони представляють завдання настільки величезного масштабу, що розв’язати цю проблему можна лише спільними зусиллями».
Невирішені виклики Давосу:
Незважаючи на високий престиж Давоського форуму, багато світових лідерів відмовилися від поїздки через складні внутрішньодержавні ситуації. Тереза Мей, Дональд Трамп, Еммануель Макрон, Сі Цзіньпін. Ці політики вважали за краще вирішення внутрішніх криз замість виступів на загальнолюдські теми.
Президент США Дональд Трамп, який протягом своєї каденції у лідерах по зламу усталеного світового порядку і традиційної співдружності Західних країн, самоусунувся через політичний конфлікт з Конгресом з питань бюджету для будівництва огороджувальної стіни на кордоні з Мексикою.
Втім, неучасть Трампа – це скоріше іміджева втрата Давосу, ніж втрата для людства. Що конструктивного може запропонувати світові американський президент, що не вірить у зміни клімату, колективну західну безпеку, традиційні торговельні зв’язки і партнерство?
Великобританію лихоманить Brexit, а Францію – масові народні протести. Європа переживає євроспектицизм і зростання популістських сил, і європейські політики зайняті своїми кризовими завданнями.
Не поїхав на Форум і російський президент Володимир Путін, імідж якого не схиляє до розмов про безпеку, боротьбу з кібер-злочинністю, регіональними конфліктами та іншими гострими проблемами.
Форум закликає до загального діалогу і пошуку спільних зусиль, але на ділі багато з тих, хто формує світовий порядок денний, не готові до таких дискусій. І це – одна з головних проблем поступального майбутнього – ізоляція і розрізненість. Що зокрема, демонструють США, Китай і Росія.
Глава МВФ Крістін Лагард виступила із промовою, в якій озвучила падіння темпів розвитку світової економіки і спрогнозувала зростання фінансових ризиків в майбутньому. У світі зростають борги, які сьогодні нараховують 250 трлн доларів, при погіршенні фінансових умов і торгових кризах все це – провісники світової рецесії. 
Клаус Шваб пропонує переглянути ставлення до глобалізації і вибудовувати його на моральних принципах, щоб її результати враховували інтереси усіх верств суспільства. Це допоможе зберегти і примножити технологічне майбутнє. Але чи готові сьогоднішні еліти до такого, питання відкрите.
Україна у Давосі:
Для України, як і більшості інших країн, організацій і підприємців, участь у Міжнародному Економічному Форумі – питання іміджу і можливість вигідно представити себе як країну та свої досягнення, запропонувати інвесторам проекти для інвестицій.
Делегація від України представлена президентом і членами уряду. Зокрема, президент зустрівся з главою МВФ Лагард:
«Україні необхідно прискорити реформи, щоб забезпечити стабільне зростання і поліпшити умови життя людей на тривалу перспективу».
Однією з великих інвестиційних угод за участю України в рамках Давосу став інвестиційний договір про будівництво інноваційного вітрового енергетичного комплексу «Сиваш» на півдні країни. Підписантами угоди виступили норвезька компанія NBT, французька Total і Європейський банк реконструкції та розвитку. Загальна сума інвестицій в проект складає близько 450 млн доларів.

AddThis Social Bookmark Button