УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

Учені б'ють на сполох через ситуацію в Арктиці

Цієї зими температура у всьому Північному Льодовитому океані була на чотири градуси вище, ніж зазвичай. Через пару років багато моря Північного Льодовитого океану будуть абсолютно вільні від льодів влітку.

 

 


Екологи стурбовані таненням льодів в Арктиці.

Норвезькі вчені, які вивчають зміни клімату в Арктиці, з тривогою констатують, що Арктика стрімко звільняється від льоду - навіть взимку, повідомляє норвезький телеканал NRK.

В Арктиці льоду стає все менше

Ларс Смедсрюд, професор Бергенского університету, зазначає, що ще до недавнього часу Північний Льодовитий океан швидко замерзав взимку. Але зараз все змінилося. Баренцове море вже стало втрачати велику частину льоду взимку, і, судячи з усього, подібне чекає і великі частини океану.

Американська організація Національний центр вивчення снігу та льоду в США публікує детальну інформацію, зокрема, за підтримки NASA.
Центр відзначає, що морські льоди в Арктиці досягли максимальних величин 17 березня. Тоді крижаний покрив становив 14,48 мільйонів квадратних кілометрів. За ті 40 років, що ведуться вимірювання за допомогою супутників, це другий найгірший показник.

За останні чотири роки крижаний покрив океану постійно скорочується.

Цієї зими температура у всьому Північному Льодовитому океані була на чотири градуси вище, ніж зазвичай. А температура повітря - на сім.

Вчений вважає, що вже в 2020-ті роки багато моря Північного Льодовитого океану будуть абсолютно вільні від льодів влітку. А потім подібна доля може чекати морські льоди і взимку. Це може мати як позитивні, так і негативні наслідки.

До позитивних слід віднести великі можливості для судноплавства, рибальства і видобутку корисних копалин.
У зв'язку з цим може істотно зрости роль норвезького Киркенеса. Великі обсяги товарів можуть направлятися в порт з Європи, а звідти в Азію.

Але кліматичні зміни означають разом з тим і серйозний струс для всієї екосистеми і проблеми для народностей, що живуть в льодах.

У разі продовження потепління великі обсяги метану, які зараз заморожені в сибірських льодах, виявляться на поверхні. І це буде означати подальше потепління на земній кулі.

Вчені говорять про те, що до кінця цього століття Північний Льодовитий океан може звільнитися від льоду.

Зараз влітку в океані лише 4,5 мільйона квадратних кілометрів льоду, а ще в 1980-і роки льоди покривали територію майже у вісім мільйонів.

Раніше NASA оприлюднило відео танення льодовиків Антарктиди і Арктики.

 J.J. Watt Jersey
AddThis Social Bookmark Button