УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ УКРАЇНА - ЦЕ ЧИСТА ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, БЕЗКРАЇ ЛАНИ, ЗЕЛЕНІ ЛІСИ ВСЕ ЦЕ ПОТРЕБУЄ НАШОГО ЗАХИСТУ ВЖЕ СЬОГОДНІ - СЕРГІЙ ОРЄХОВ

Гаряча лінія

Відправити в FacebookВідправити в Twitter

На даху одного з торгових центрів в Ізраїлі розташувалася невеличка ферма

На даху одного з торгових центрів в Ізраїлі розташувалася невеличка ферма, де вирощують свіжі овочі та зелень для тисячі місцевих жителів. Програма Тель-Авів Green in the City посприяла створенню такої міської ферми у самому серці міста. Ферма працює вже більше року.
Дах торгового центру теоретично може комусь здатися і не найкращим місцем для виробництва овочів. Насправді ж, місце виявилося дуже зручним за своїм розташуванням, адже до цього торгового центру приходять тисячі містян.

 


У торговому центрі Дизенгоф, масивній бетонній споруді, яку побудували ще у 1970-ті роки, розмістився маленький дерев’яний стенд ферми. Відвідувачі центру можуть знайти там овочі та зелень на будь-який смак!
Стенд працює за принципом «чесного слова»: кожен відвідувач може взяти овочі та зелень, які їм потрібні, та залишити справедливу оплату (як показує практика, 80% покупців дотримуються такого принципу). Овочі продаються так швидко, що запаси стенду доводиться поповнювати чотири рази на день.
Але завдання цієї ферми полягає не лише у вирощуванні овочів та зелені на продаж. Додатково до двох теплиць, що розмістилися на 750 квадратних метрах даху, ферма організовує навчальні курси, де фермери розповідають, як можна вести міське господарство та готувати їжу в домашніх умовах.
Також пропонуються до продажу комплекти гідропоніки, а працівники ферми розповідають відвідувачам, як вирощувати овочі та зелень вдома.
Крім того, проект охоплює програму висадки дерев. У рамках такої програми діти з Тель-Авіва приїжджають на національне свято Ту Бішват, щоб посадити саджанці. Пізніше ці деревця розсаджують по всьому місту, а Дизенгоф-центр отримує вуглецевий кредит за підтримку цього проекту.
На даху також розмістилися вулики, але мед з них не збирають, та пташині гнізда, що приваблюють пернатих, а на нижчих рівнях центру знаходяться печери для летючих мишей.
Кількість продукції, що виробляється на цій фермі, вражає. Протягом року щомісяця ферма здатна виробляти 10 000 голівок салату та 17 сортів зелені, трав та овочів.
Усі культури вирощуються за принципом гідропоніки або на горизонтальних чи вертикальних установках. «Люди звикли їсти салат, вирощений таким способом, що після тижня в холодильнику він залишається свіжим», розповідає директор ферми Менді Фальк. «А з гідропонікою салати збираються та продаються за 15 хвилин! Вони мають зовсім інший смак».
І справді, це неймовірний випадок, коли торговий центр – символ сучасного споживання – перетворився на ферму, що дозволило багатьом отримати доступ до свіжої їжі.
Листові оранжереї контрастують із звичними нам магазинами – доказ того, що корисна та поживна їжа може бути доступнішою для всіх, навіть у найнеочікуваніших місцях. А для цього потрібно лише скористатися інноваційним мисленням. А це, варто відзначити, відмінна риса Ізраїлю.

 Joe Sakic Authentic Jersey
AddThis Social Bookmark Button